Polița RCA se referă la un contract încheiat între asigurător și asigurat, prin care se despăgubesc anumite daune provocate terților.
În acest sens, art. 2199 din Codul Civil prevede că “prin contractul de asigurare, contractantul asigurării sau asiguratul se obligă să plătească o primă asigurătorului, iar acesta din urmă se obligă ca în cazul producerii riscului asigurat să plătească o indemnizație, după caz, asiguratului, beneficiarului asigurării sau terțului păgubit”, iar art. 2224 din Codul civil și alineatul 7 al art. 22 din Legea nr. 132/2017 dispun că asigurătorul poate fi chemat în judecată de persoanele păgubite în limitele obligației ce îi revin acestuia din contractul de asigurare.
Trebuie precizat, în primul rând, că nu trebuie semnat un acord de împăcare cu șoferul vinovat. În al doilea rând, trebuie avută în vedere culpa părților implicate în incident: dacă accidentul s-a produs exclusiv din vina șoferului, persoanele îndreptățite beneficiază în întregime de despăgubiri; dacă, însă, culpa e comună, valoarea daunelor se reduce la jumătate. Astfel, persoanele prejudiciate în urma unui accident rutier au dreptul de a solicita despăgubiri prin depunerea unei cereri la societatea de asigurări care a emis polița. Aceasta din urmă va deschide un dosar de daună și, conform art. 21 alin. 1 si 2 din Legea nr. 132/2017, în termen de 30 zile de la data înaintării cererii de despăgubire de către asigurat ori de către partea prejudiciată, asigurătorul RCA este obligat:
– fie să comunice solicitantului, în scris, o ofertă de despăgubire justificată în cazul în care se dovedește răspunderea asiguratului în producerea riscurilor acoperite prin asigurarea RCA, iar prejudiciul a fost cuantificat;
– fie să notifice părții prejudiciate, în scris, motivele pentru care nu a aprobat, în totalitate sau parțial, pretențiile de despăgubire.
Dacă, în cadrul aceluiași termen, asigurătorul RCA nu a notificat părții prejudiciate respingerea pretențiilor de despăgubire, precum și motivele respingerii, acesta este obligat la plata despăgubirii.
Alineatul 4 al art. 21 impune în sarcina asigurătorului, pentru achitarea despăgubirii, un termen de 10 zile de la data acceptării ofertei de despăgubire sau de la data la care asigurătorul RCA a primit o hotărâre judecătorească definitivă sau acordul entității de soluționare a litigiului cu privire la suma de despăgubire pe care este obligat să o plătească.
În caz de vătămare corporală, victima unui accident rutier poate solicita despăgubiri în termen de 3 ani de la ultimul act emis de organele judiciare, iar în caz de deces se pot cere daune în termen de 5 ani de la data la care s-a stabilit vinovatul producerii accidentului.